Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Μην κοιμηθείς, Mahmound Darwish

  Μην κοιμηθείς Όταν πέφτει το φεγγάρι, θρυμματισμένος καθρέφτης, ο ίσκιος μεγαλώνει ανάμεσά μας, οι μύθοι ψυχοραγούν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη, η πληγή μας παράσημο μια φωτιά στο φεγγάρι. Έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα ένα μπράτσο που με δέχεται με τύλιξε και πέταξε, ήταν σα να 'μουν πεταλούδα σ' ανθό ροδιάς, και χείλη πάχνης χωρίς λόγια να μου μίλησαν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη μου  έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα. Μαχμούντ Νταρουίς* Το ποίημα περιέχεται στο βιβλίο:  Παλαιστινιακή Ποίηση , εκδ. ειρήνη Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου "παλαιστινιακή ποίηση", εκδ. ειρήνη, στην ΕΣΗΕΑ, 27/3/2024, όπως παρουσιάστηκαν στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, 30/3/2024 Στην εκδήλωση, μεταξύ των ομιλητών ήταν και η καλή μου φίλη Αναστασία Κατσικογιάννη- Μπάστα, ποιήτρια, της οποίας η εισήγηση ήταν υπέροχη! Επίσης, για το βιβλίο μίλησε και ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Yussef Victor Dorkhom. Έτεροι ομιλητές: Γιώργος Μαργαρίτης, Ιστορικός, Σαβίνα Λίτσ

Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου: Ο Αμπελώνας και η Δεσποινίς Δήμητρα

 





Γράφει η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου

Τα διηγήματα "Ο Αμπελώνας" και "Η Δεσποινίς Δήμητρα" της  *Αργυρώς Χατζηπαναγιώτου περιέχονται στην Ανθολογία, Ιστορίες της πόλης, επιμέλεια: Καρίνα Βέρδη, εκδ. ΚΥΜΑ, 2020.
Ο αμπελώνας
"Ο αμπελώνας τα είχε όλα. Κατάφυτος με κλήματα που μοσχοβολούσαν, απλώνοντας το άρωμά τους στη γύρω περιοχή, στέρνα και αυλάκια τσιμεντένια για το πότισμα, αχούρι για τα ζώα και σε κάποιο σημείο ένα αλώνι".

Η δεσποινίς Δήμητρα
"Η δεσποινίς Δήμητρα ήταν μία όμορφη ξανθή κοπέλα, γύρω στα είκοσι, που η αγάπη για τα παιδιά και οι δυσκολίες της ζωής ίσως, της έδωσαν την φαεινή ιδέα να δημιουργήσει ένα αυτοσχέδιο νηπιαγωγείο κοντά στο σπίτι μου, στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα". 

Ένας αμπελώνας και το αυτοσχέδιο νηπιαγωγείο της δεσποινίδος Δήμητρας είναι παιδικές αναμνήσεις που ξέφυγαν από τη λήθη και αποτυπώθηκαν στο χαρτί για να θυμίζουν στον μελλοντικό αναγνώστη πτυχές από την άγνωστη ιστορία των ανθρώπων μιας συνοικίας (Αγία Βαρβάρα, Αττικής) των αρχών της 10/ετίας του '60. 



* Η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου γεννήθηκε στην Καλλιθέα Αττικής. Είναι εκπαιδευτικός (εργάστηκε στη Δημόσια Εκπαίδευση) με Master Λογοτεχνίας (Μεθοδολογία-Έρευνα) του UNED Μαδρίτης. Μελετά και ερευνά την Ιστορία της Εκπαίδευσης και της Λογοτεχνίας του 19ου αιώνα -αρχών 20ου. Αρθρογραφεί (εθελοντικά) στην OTAVOICE.gr  πάνω σε θέματα Ιστορίας και Λογοτεχνίας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις