Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Μην κοιμηθείς, Mahmound Darwish

  Μην κοιμηθείς Όταν πέφτει το φεγγάρι, θρυμματισμένος καθρέφτης, ο ίσκιος μεγαλώνει ανάμεσά μας, οι μύθοι ψυχοραγούν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη, η πληγή μας παράσημο μια φωτιά στο φεγγάρι. Έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα ένα μπράτσο που με δέχεται με τύλιξε και πέταξε, ήταν σα να 'μουν πεταλούδα σ' ανθό ροδιάς, και χείλη πάχνης χωρίς λόγια να μου μίλησαν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη μου  έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα. Μαχμούντ Νταρουίς* Το ποίημα περιέχεται στο βιβλίο:  Παλαιστινιακή Ποίηση , εκδ. ειρήνη Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου "παλαιστινιακή ποίηση", εκδ. ειρήνη, στην ΕΣΗΕΑ, 27/3/2024, όπως παρουσιάστηκαν στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, 30/3/2024 Στην εκδήλωση, μεταξύ των ομιλητών ήταν και η καλή μου φίλη Αναστασία Κατσικογιάννη- Μπάστα, ποιήτρια, της οποίας η εισήγηση ήταν υπέροχη! Επίσης, για το βιβλίο μίλησε και ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Yussef Victor Dorkhom. Έτεροι ομιλητές: Γιώργος Μαργαρίτης, Ιστορικός, Σαβίνα Λίτσ

«Ave Caesar, morituri te salutant» : «Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν»

 


Γράφει η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου

«Ave Caesar, morituri te salutant»
«Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν» έλεγαν, απευθύνοντας χαιρετισμό προς τον εκάστοτε Ρωμαίο αυτοκράτορα, οι μονομάχοι, κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, λίγο πριν μονομαχήσουν μέχρι θανάτου στην αρένα. Η σκηνή αυτή του ρωμαϊκού βίου ενέπνευσε τον Γάλλο ζωγράφο Ζερόμ (Jean-Léon Gérôme, 1824–1904), ο οποίος απαθανάτισε, το 1859, την εν λόγω σκηνή σε έναν πίνακά του. Και βλέπουμε τους μονομάχους να χαιρετούν τον αυτοκράτορα άλλοι με ακάλυπτο το πρόσωπο και το κεφάλι και άλλοι να φορούν κράνη και προσωπίδες προστασίας.


Τώρα θα μου πείτε γιατί σας τα λέω όλα αυτά και τι σχέση μπορεί να έχουν με το σήμερα, τα «παλιού ουρανού χαλάσματα», που λέει και η λαϊκή Μούσα. Και όμως έχουν… Γιατί μπορεί να μας χωρίζουν αιώνες από την ρωμαϊκή εποχή και να μην υπάρχει Ρωμαίος αυτοκράτορας και μονομάχοι που να παλεύουν μέχρι θανάτου σε μια αρένα, αλλά οι μάχες που δίνει ο άνθρωπος , σήμερα, για να κερδίσει τη ζωή του είναι πολλές και μάλιστα μερικές φορές επικίνδυνες. Πάρτε για παράδειγμα τη μάχη που δίνει όλη η ανθρωπότητα, στην εποχή μας, με τον αόρατο εχθρό που μας προέκυψε στα καλά καθούμενα και ξαφνικά. Πρέπει να προστατευτούμε φωνάζουν οι ειδήμονες. Καλύψτε το πρόσωπό σας για να σωθείτε και να σώσετε και τον συνάνθρωπο, λένε επικαλούμενοι την επιστημονική τους εγκυρότητα.

Οπότε δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και της επικινδυνότητας της, ο πίνακας του Ζερόμ μπορεί να δώσει ιδέες, για να ξεφύγετε και λίγο από την βασανιστική καθημερινότητα. Ως άλλοι μονομάχοι μπορείτε να αναζητήσετε την προστασία στα κράνη, με την προσωπίδα, των μονομάχων. Θα μου πείτε τώρα που να πάμε να τα βρούμε. Αυτό είναι εύκολο. Υπάρχουν τα πάντα στην αγορά. Υπάρχει στοκ από τις αποκριές. Και αν δεν σας βολέψει το κράνος των μονομάχων , αναζητείστε το αντίστοιχο των ιπποτών και αν αγριέψουν τα πράγματα με τον αόρατο εχθρό ψάξτε και την σιδηρόφρακτη στολή των ιπποτών, αυτή προσφέρει μεγαλύτερη προστασία… Φορέστε ότι βρείτε σε στολές προστασίας, ακόμα και του δύτη, ξαμοληθείτε στους δρόμους και παλέψτε με τον αόρατο εχθρό. Πανηγύρια φέτος, αν και είμαστε για τα πανηγύρια, δεν θα γίνουν, όμως έτσι θα βγάλετε το άχτι σας για τα καρναβάλια που δεν έγιναν και ως άλλοι μονομάχοι κραυγάστε :
«Ave Caesar, morituri te salutant»
«Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν»

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις