Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Μην κοιμηθείς, Mahmound Darwish

  Μην κοιμηθείς Όταν πέφτει το φεγγάρι, θρυμματισμένος καθρέφτης, ο ίσκιος μεγαλώνει ανάμεσά μας, οι μύθοι ψυχοραγούν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη, η πληγή μας παράσημο μια φωτιά στο φεγγάρι. Έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα ένα μπράτσο που με δέχεται με τύλιξε και πέταξε, ήταν σα να 'μουν πεταλούδα σ' ανθό ροδιάς, και χείλη πάχνης χωρίς λόγια να μου μίλησαν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη μου  έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα. Μαχμούντ Νταρουίς* Το ποίημα περιέχεται στο βιβλίο:  Παλαιστινιακή Ποίηση , εκδ. ειρήνη Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου "παλαιστινιακή ποίηση", εκδ. ειρήνη, στην ΕΣΗΕΑ, 27/3/2024, όπως παρουσιάστηκαν στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, 30/3/2024 Στην εκδήλωση, μεταξύ των ομιλητών ήταν και η καλή μου φίλη Αναστασία Κατσικογιάννη- Μπάστα, ποιήτρια, της οποίας η εισήγηση ήταν υπέροχη! Επίσης, για το βιβλίο μίλησε και ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Yussef Victor Dorkhom. Έτεροι ομιλητές: Γιώργος Μαργαρίτης, Ιστορικός, Σαβίνα Λίτσ

Carlo Goldoni: Υπηρέτης δύο αφεντάδων

 



Γράφει η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου

Υπηρέτης δύο αφεντάδων είναι μία διασκεδαστική κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι  (1707-1793), Ιταλού κωμωδιογράφου του 18ου αιώνα, ο οποίος  ανανέωσε την ιταλική κωμωδία, καθώς δημιούργησε την κωμωδία χαρακτήρων, και ονομάστηκε: " Μολιέρος της Ιταλίας".

Ο Γκολντόνι στα έργα του παρουσιάζει χαρακτήρες της μεσαίας τάξης της εποχής του και, συγχρόνως, ενσωματώνει στις κωμωδίες του και χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες της comedia del arte του 16ου αιώνα. Δηλαδή της κωμωδίας που δημιουργήθηκε από επαγγελματίες ηθοποιούς που φορούσαν κοστούμι και μάσκα, φτιαγμένα από τους ίδιους, υιοθετώντας ιδιαίτερες κινήσεις του σώματος και δίνοντας επίσης μία ιδιαίτερη χροιά στη φωνή τους. Πιερότος, Κολομπίνα, Αρλεκίνος, κ α. είναι κλασικοί χαρακτήρες της comedia del arte. 

Στο έργο Υπηρέτης δύο αφεντάδων κύριος χαρακτήρας είναι ο Τρουφαλντίνο που θυμίζει τον Αρλεκίνο της comedia del arte. Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Βενετία του 18ου αιώνα. Ο Τρουφαλντίνο, για να χορτάσει την πείνα του,  γίνεται υπηρέτης δύο αφεντικών, γεγονός που κρατά κρυφό καταβάλλοντας, έτσι, κάθε δυνατή προσπάθεια  για τη διαφύλαξη του  μυστικού του. 

Μπλέκεται σε διάφορες ευτράπελες καταστάσεις και μπερδέματα,  και για να ξεμπλέξει  χρησιμοποιεί με μαεστρία τη σβελτάδα του καταφεύγοντας  στο ψέμα και τις μικροαπάτες, 

Η κωμωδία Υπηρέτης δύο αφεντάδων παρουσιάζει την μεσοαστική κοινωνία του 18ου αιώνα με προεκτάσεις και κοινά σημεία με την κοινωνία του σήμερα.


Δείτε τη θεατρική παράσταση Υπηρέτης δύο αφεντάδων σε διασκευή στο youtube:




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις