Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Μην κοιμηθείς, Mahmound Darwish

  Μην κοιμηθείς Όταν πέφτει το φεγγάρι, θρυμματισμένος καθρέφτης, ο ίσκιος μεγαλώνει ανάμεσά μας, οι μύθοι ψυχοραγούν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη, η πληγή μας παράσημο μια φωτιά στο φεγγάρι. Έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα ένα μπράτσο που με δέχεται με τύλιξε και πέταξε, ήταν σα να 'μουν πεταλούδα σ' ανθό ροδιάς, και χείλη πάχνης χωρίς λόγια να μου μίλησαν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη μου  έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα. Μαχμούντ Νταρουίς* Το ποίημα περιέχεται στο βιβλίο:  Παλαιστινιακή Ποίηση , εκδ. ειρήνη Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου "παλαιστινιακή ποίηση", εκδ. ειρήνη, στην ΕΣΗΕΑ, 27/3/2024, όπως παρουσιάστηκαν στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, 30/3/2024 Στην εκδήλωση, μεταξύ των ομιλητών ήταν και η καλή μου φίλη Αναστασία Κατσικογιάννη- Μπάστα, ποιήτρια, της οποίας η εισήγηση ήταν υπέροχη! Επίσης, για το βιβλίο μίλησε και ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Yussef Victor Dorkhom. Έτεροι ομιλητές: Γιώργος Μαργαρίτης, Ιστορικός, Σαβίνα Λίτσ

Στέλιος Λιονάκης: Τέσσερα Πολύχρωμα Ταξίδια (Διηγήματα)

 




Γράφει η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου

Τέσσερα πολύχρωμα ταξίδια του *Στέλιου Λιονάκη, εκδ. Θερμαϊκός, 2021, είναι μία συλλογή διηγημάτων η οποία περιέχει τέσσερις ιστορίες  τις οποίες ο συγγραφέας ονομάζει ταξίδια. 

Σε αυτά τα διηγήματα-ταξίδια ο Σ. Λιονάκης προσπαθεί να αποτυπώσει τα συναισθήματα των ηρώων του μέσα από τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις τους. Οι πρωταγωνιστές των ιστοριών, αντιμετωπίζοντας  δύσκολες αλλά και περίεργες καταστάσεις, καλούνται να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να κερδίσουν την ζωή τους. 

Το κάθε διήγημα της συλλογής διατηρεί την αυτοτέλεια του και δίνει ένα ξεχωριστό μήνυμα.  Το πρώτο ταξίδι διαδραματίζεται στην Κρήτη και φέρει τον τίτλο: "Υπάρχουν και φιλόξενοι Έλληνες;".  Kαι στο δεύτερο ταξίδι, με τον τίτλο: " Πάντα ηττημένος, μέχρι που άρχισε να νικά. Ο χαμένος τα παίρνει όλα ή ο νικητής;", o χώρος δράσης του ήρωα είναι και πάλι η Κρήτη. Στο τρίτο ταξίδι: "Εκτόξευση της ζωής με μια δυνατή ένεση αναμνήσεων ", ο πρωταγωνιστής βγαίνοντας από την επίπονη κατάσταση του εγκλεισμού, λόγω της πανδημίας προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό του, αναζητώντας την αναγέννησή του μέσα από τις παιδικές του αναμνήσεις, στο παλιό σπίτι του παππού του στα περίχωρα των Χανίων. Στο τέταρτο ταξίδι "Φως στο σκοτάδι και σκοτάδι στο φως",  οι πρωταγωνιστές βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις μέχρι να αποκτήσουν την ελευθερία που τόσο  επιθυμούν. 





*Ο Στέλιος Λιονάκης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης, όπου και έζησε μέχρι την ενηλικίωσή του, ενώ στη συνέχεια σπούδασε Νοσηλευτική και Επιδημιολογία στο Ηράκλειο. Στην παρούσα φάση της ζωής του έχει μπει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής, η οποία μελετάει την  επιδημιολογία του καρκίνου στην Κρήτη. Τα τελευταία χρόνια έχει εργαστεί ως ερευνητικός και επιστημονικός συνεργάτης σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου κάνει και τη διατριβή του. Έχει επενδύσει πολύ από τον ελεύθερό του χρόνο στη συγγραφή κειμένων, στη φωτογραφία, στο άκουσμα μουσικής και στο διάβασμα. 
Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο που εκδίδει. Το πρώτο έχει τίτλο «Παραβολές φωτός» (εκδόσεις Θερμαϊκός, 2018).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις