Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Μην κοιμηθείς, Mahmound Darwish

  Μην κοιμηθείς Όταν πέφτει το φεγγάρι, θρυμματισμένος καθρέφτης, ο ίσκιος μεγαλώνει ανάμεσά μας, οι μύθοι ψυχοραγούν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη, η πληγή μας παράσημο μια φωτιά στο φεγγάρι. Έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα ένα μπράτσο που με δέχεται με τύλιξε και πέταξε, ήταν σα να 'μουν πεταλούδα σ' ανθό ροδιάς, και χείλη πάχνης χωρίς λόγια να μου μίλησαν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη μου  έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα. Μαχμούντ Νταρουίς* Το ποίημα περιέχεται στο βιβλίο:  Παλαιστινιακή Ποίηση , εκδ. ειρήνη Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου "παλαιστινιακή ποίηση", εκδ. ειρήνη, στην ΕΣΗΕΑ, 27/3/2024, όπως παρουσιάστηκαν στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, 30/3/2024 Στην εκδήλωση, μεταξύ των ομιλητών ήταν και η καλή μου φίλη Αναστασία Κατσικογιάννη- Μπάστα, ποιήτρια, της οποίας η εισήγηση ήταν υπέροχη! Επίσης, για το βιβλίο μίλησε και ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Yussef Victor Dorkhom. Έτεροι ομιλητές: Γιώργος Μαργαρίτης, Ιστορικός, Σαβίνα Λίτσ

Ουρανία Παπακώστα: Οι Γυναίκες Αγαπούν τα Καρτούν

 



Γράφει η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου

Το διήγημα "Οι Γυναίκες Αγαπούν τα Καρτούν", της Ουρανίας Παπακώστα,  περιέχεται στην Ανθολογία, Ιστορίες της πόλης, επιμέλεια: Καρίνα Βέρδη, εκδ. ΚΥΜΑ, 2020.

"Μόλις άκουσα το όνομα της Άννας όλα θόλωσαν και ένιωσα τα γόνατα μου να κόβονται (...) Είχα να την δω πολύ καιρό. Η Άννα ήταν ο μεγάλος έρωτας, ο μεγαλύτερος βασικά, ήταν απωθημένο, ήταν όνειρο, ήταν καρδιοχτύπι, ήταν γλύκα στην καθημερινότητα."

Ο ήρωας της ιστορίας, μέσα από μία σειρά ασύνδετων γεγονότων και συμπτώσεων, μια βραδιά καρναβαλιού, που όλα μπορούν να συμβούν, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, συναντά, απροσδόκητα, τον νεανικό του έρωτα.

* Η Ουρανία Παπακώστα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι (Α.Π.Θ. και Σορβόνη). Αγαπά την ποίηση. Γράφει ποίηση και πεζό. Γραπτά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Μιλάει τέσσερις γλώσσες, όσες περισσότερες τόσο καλύτερα. Έχει γράψει σενάριο για την ταινία μικρού μήκους που βραβεύτηκε σε πολλά φεστιβάλ και εργάζεται για το Φεστιβάλ Δράμας εδώ και δέκα χρόνια.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις