Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Μην κοιμηθείς, Mahmound Darwish

  Μην κοιμηθείς Όταν πέφτει το φεγγάρι, θρυμματισμένος καθρέφτης, ο ίσκιος μεγαλώνει ανάμεσά μας, οι μύθοι ψυχοραγούν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη, η πληγή μας παράσημο μια φωτιά στο φεγγάρι. Έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα ένα μπράτσο που με δέχεται με τύλιξε και πέταξε, ήταν σα να 'μουν πεταλούδα σ' ανθό ροδιάς, και χείλη πάχνης χωρίς λόγια να μου μίλησαν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη μου  έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα. Μαχμούντ Νταρουίς* Το ποίημα περιέχεται στο βιβλίο:  Παλαιστινιακή Ποίηση , εκδ. ειρήνη Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου "παλαιστινιακή ποίηση", εκδ. ειρήνη, στην ΕΣΗΕΑ, 27/3/2024, όπως παρουσιάστηκαν στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, 30/3/2024 Στην εκδήλωση, μεταξύ των ομιλητών ήταν και η καλή μου φίλη Αναστασία Κατσικογιάννη- Μπάστα, ποιήτρια, της οποίας η εισήγηση ήταν υπέροχη! Επίσης, για το βιβλίο μίλησε και ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Yussef Victor Dorkhom. Έτεροι ομιλητές: Γιώργος Μαργαρίτης, Ιστορικός, Σαβίνα Λίτσ...

Η Πρώτη Γαλλική Δημοκρατία και η περίοδος της Τρομοκρατίας

 



Γράφει η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου

Μετά την Επανάσταση του 1789, η Συμβατική Συνέλευση ψηφίζει στις 24 Ιουνίου 1793 το Σύνταγμα της Πρώτης Γαλλικής Δημοκρατίας το οποίο δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι ηγεμόνες δεν μένουν αδρανείς. Καθώς διακατέχονται από αντιεπαναστατικό πνεύμα , κατορθώνουν να δημιουργήσουν ρήγμα στο εσωτερικό της Γαλλίας. Έτσι παρατηρούνται εξεγέρσεις φιλοβασιλικού χαρακτήρα. Τότε η Συμβατική Συνέλευση δίνει τη συγκατάθεσή της για τη δημιουργία της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας (Απρίλιος 1793), η οποία σε πρώτη φάση είχε επικεφαλής τον Δαντών και αργότερα , κατά το διάστημα από 27 Ιουλίου 1793 ως 27 Ιουλίου 1794 τον Ροβεσπιέρο. 

Η Επιτροπή Κοινής Σωτηρίας αναλαμβάνει τον ρόλο της προστασίας της νεότευκτης Δημοκρατίας έναντι των εξεγέρσεων στο εσωτερικό, αλλά και κατά των ξένων επιθέσεων. Είναι διοικητικό όργανο που εποπτεύει στρατιωτικούς, δικαστικούς και νομοθετικούς τομείς. Μέρα με την ημέρα η Επιτροπή αποκτά όλο και περισσότερη επιρροή και ισχύ. 

Τα μέτρα που πήρε η Επιτροπή για την αντιμετώπιση της κατάστασης στράφηκαν κατά της αριστοκρατίας, των μετριοπαθών πολιτικών και των μεγαλοαστών. Τα μέσα, που χρησιμοποιήθηκαν για την εξουδετέρωση όσων θεωρήθηκαν ως ύποπτοι για υπονόμευση της Επανάστασης, ήταν βίαια. Κατά την περίοδο αυτή, που έλαβε το όνομα Τρομοκρατία, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 35 χιλιάδες άνθρωποι. 

Οι αποφάσεις και ο υπερβάλλων ζήλος της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας στρέφουν τα βέλη κατά του επικεφαλής αυτής, Ροβεσπιέρου, ο οποίος αποκτά πολλούς εχθρούς. Στις 28 Ιουλίου 1794 ο Ροβεσπιέρος μαζί με άλλους συνεργάτες του συλλαμβάνονται και οδηγούνται στη γκιλοτίνα, και  έτσι λήγει  η περίοδος της Τρομοκρατίας


ΡΟΒΕΣΠΙΕΡΟΣ
             ΡΟΒΕΣΠΙΕΡΟΣ



Το κείμενο όπως δημοσιεύθηκε στην OTAVOICE.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις