Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Μην κοιμηθείς, Mahmound Darwish

  Μην κοιμηθείς Όταν πέφτει το φεγγάρι, θρυμματισμένος καθρέφτης, ο ίσκιος μεγαλώνει ανάμεσά μας, οι μύθοι ψυχοραγούν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη, η πληγή μας παράσημο μια φωτιά στο φεγγάρι. Έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα ένα μπράτσο που με δέχεται με τύλιξε και πέταξε, ήταν σα να 'μουν πεταλούδα σ' ανθό ροδιάς, και χείλη πάχνης χωρίς λόγια να μου μίλησαν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη μου  έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα. Μαχμούντ Νταρουίς* Το ποίημα περιέχεται στο βιβλίο:  Παλαιστινιακή Ποίηση , εκδ. ειρήνη Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου "παλαιστινιακή ποίηση", εκδ. ειρήνη, στην ΕΣΗΕΑ, 27/3/2024, όπως παρουσιάστηκαν στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, 30/3/2024 Στην εκδήλωση, μεταξύ των ομιλητών ήταν και η καλή μου φίλη Αναστασία Κατσικογιάννη- Μπάστα, ποιήτρια, της οποίας η εισήγηση ήταν υπέροχη! Επίσης, για το βιβλίο μίλησε και ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Yussef Victor Dorkhom. Έτεροι ομιλητές: Γιώργος Μαργαρίτης, Ιστορικός, Σαβίνα Λίτσ

Γεωργία Γιαννιού: Amber Alert

 



Γράφει η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου

Το διήγημα Amber Alert, της *Γεωργίας Γιαννιού περιλαμβάνεται στην Ανθολογία, Ιστορίες της πόλης, επιμέλεια: Καρίνα Βέρδη, εκδ. ΚΥΜΑ, 2020. 

Μία οικειοθελής εξαφάνιση αλλάζει τον ρου της προσωπικής ιστορίας του ήρωα του διηγήματος. 

"Έφυγε από το σπίτι του στην Κηφισιά, εκεί που κατοικούσε με τη μητέρα του μέχρι πριν τρεις μέρες, σε μια στιγμή παρόρμησης, όταν η καταθλιπτική διάθεση και οι σκέψεις χωρίς ειρμό έκαναν έκρηξη στο κεφάλι του και του υπαγόρεψαν τη φυγή (...) είναι πλέον, ένας άνθρωπος χωρίς ταυτότητα που δεν ανήκει πουθενά."

Η παρορμητική φυγή ενός γόνου ευκατάστατης οικογένειας τον φέρνει στην πειραϊκή πόλη. Μέσα από τις περιπλανήσεις και τις αναπολήσεις ενός, κατ' επιλογήν, αστέγου ο αναγνώστης γνωρίζει τον Πειραιά του χθες και του σήμερα. Η περιπλάνησή του ήρωα ανά την πόλη ασκεί ευεργετική επίδραση πάνω του. Το ξεκαθάρισμα των σκέψεων του τον οδηγεί στη λήψη σημαντικών αποφάσεων  για τη ζωή του. 





* Η Γεωργία Γιαννιού γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε νομικά και ξένες γλώσσες. Άσκησε τη δικηγορία για είκοσι έξι χρόνια ως μέλος του δικηγορικού συλλόγου Πειραιά. Διατελεί μέλος του Δ.Σ. της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς από το 2018.

Εργογραφία

Κρύπτη φωτός (ποίηση), εκδ. Οδός Πανός, 2014

Βόλτα με ποδήλατο (ποίηση), εκδ. Λεξίτυπον, 2018

Μια στάλα λόγος (μικρές ιστορίες), εκδ. Λεξίτυπον, 2019

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

Ιστορίες της Θάλασσας (ανθολογία αφηγημάτων), εκδ. Κύμα, 2018

Ιστορίες του Δρόμου(ανθολογία αφηγημάτων0, εκδ. Κύμα, 2019

Ποιητικό Λεύκωμα- Γιορτή της Ποίησης, εκδ. Κέφαλος,2020

Ποιητική πλεύση, έκδοση Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, 2020

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις