Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Μην κοιμηθείς, Mahmound Darwish

  Μην κοιμηθείς Όταν πέφτει το φεγγάρι, θρυμματισμένος καθρέφτης, ο ίσκιος μεγαλώνει ανάμεσά μας, οι μύθοι ψυχοραγούν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη, η πληγή μας παράσημο μια φωτιά στο φεγγάρι. Έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα ένα μπράτσο που με δέχεται με τύλιξε και πέταξε, ήταν σα να 'μουν πεταλούδα σ' ανθό ροδιάς, και χείλη πάχνης χωρίς λόγια να μου μίλησαν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη μου  έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα. Μαχμούντ Νταρουίς* Το ποίημα περιέχεται στο βιβλίο:  Παλαιστινιακή Ποίηση , εκδ. ειρήνη Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου "παλαιστινιακή ποίηση", εκδ. ειρήνη, στην ΕΣΗΕΑ, 27/3/2024, όπως παρουσιάστηκαν στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, 30/3/2024 Στην εκδήλωση, μεταξύ των ομιλητών ήταν και η καλή μου φίλη Αναστασία Κατσικογιάννη- Μπάστα, ποιήτρια, της οποίας η εισήγηση ήταν υπέροχη! Επίσης, για το βιβλίο μίλησε και ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Yussef Victor Dorkhom. Έτεροι ομιλητές: Γιώργος Μαργαρίτης, Ιστορικός, Σαβίνα Λίτσ

Ιωάννα Μαστοράκη: Ο Μύθος της Ασημένιας Πένας

 



Γράφει η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου

Το διήγημα "Ο Μύθος της Ασημένιας Πένας", της *Ιωάννας Μαστοράκη, περιλαμβάνεται στην Ανθολογία, Ιστορίες της πόλης, επιμέλεια: Καρίνα Βέρδη, εκδ. ΚΥΜΑ, 2020.

"Τούτη η σκαλιστή πένα θαρρείς με καλούσε να την κάμω δική μου. Σαν μια σειρήνα που με καλούσε να την αρπάξω στην αγκαλιά μου. Την έβλεπα σαν όραμα να ζωντανεύει στα χέρια του ποιητή, να βουτά στο μελάνι και να γράφει τους ερωτικούς στίχους σε παπύρους που μου τύλιγαν το σώμα και με ανέβαζαν στους επτά ουρανούς."

Μία βόλτα στο Μοναστηράκι, μία ασημένια πένα, ένας μύθος και ο μυστικός έρωτας του Ισπανού ποιητή Πέδρο Σαλίνας συνθέτουν το αφηγηματικό πλαίσιο της ιστορίας: "Ο Μύθος της Ασημένιας Πένας". 

* Η Ιωάννα Μαστοράκη είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Έχει γράψει θεατρικά κείμενα, διηγήματα και σενάρια ντοκιμαντέρ. Διετέλεσε Διευθύντρια Θεάτρου του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων. Ασχολείται επί σειρά ετών επαγγελματικά με το παιδικό παιδαγωγικό θέατρο και το θέατρο ενηλίκων. Έχει βραβευτεί για την προσφορά της στον πολιτισμό και έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές από κριτικό της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών-Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν και Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου-Χορού. Διηγήματά της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κύμα και Πνοές Λόγου και Τέχνης. Έχει γράψει το σενάριο του ντοκιμαντέρ Λειψοί, το Διαμάντι της Δωδεκανήσου, το οποίο έχει κυκλοφορήσει σε τουριστικούς οδηγούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ενώ το 2018 διετέλεσε κριτής του 37ου πανελλήνιου λογοτεχνικού διαγωνισμού της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, στην κατηγορία νουβέλα. 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις