Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Μην κοιμηθείς, Mahmound Darwish

  Μην κοιμηθείς Όταν πέφτει το φεγγάρι, θρυμματισμένος καθρέφτης, ο ίσκιος μεγαλώνει ανάμεσά μας, οι μύθοι ψυχοραγούν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη, η πληγή μας παράσημο μια φωτιά στο φεγγάρι. Έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα ένα μπράτσο που με δέχεται με τύλιξε και πέταξε, ήταν σα να 'μουν πεταλούδα σ' ανθό ροδιάς, και χείλη πάχνης χωρίς λόγια να μου μίλησαν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη μου  έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα. Μαχμούντ Νταρουίς* Το ποίημα περιέχεται στο βιβλίο:  Παλαιστινιακή Ποίηση , εκδ. ειρήνη Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου "παλαιστινιακή ποίηση", εκδ. ειρήνη, στην ΕΣΗΕΑ, 27/3/2024, όπως παρουσιάστηκαν στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, 30/3/2024 Στην εκδήλωση, μεταξύ των ομιλητών ήταν και η καλή μου φίλη Αναστασία Κατσικογιάννη- Μπάστα, ποιήτρια, της οποίας η εισήγηση ήταν υπέροχη! Επίσης, για το βιβλίο μίλησε και ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Yussef Victor Dorkhom. Έτεροι ομιλητές: Γιώργος Μαργαρίτης, Ιστορικός, Σαβίνα Λίτσ

Δημήτρης Μπαλτάς: Το όνομα του έρωτα

 



Το όνομα του Έρωτα είναι η τρίτη κατά σειρά ποιητική συλλογή του ποιητή Δημήτρη Μπαλτά* από τις εκδόσεις Αποστακτήριο.


Η ποιητική συλλογή «Το όνομα του έρωτα» περιλαμβάνει 48 αυτοτελή ποιήματα, τα οποία γράφτηκαν την περίοδο 2018-2020. Όπως δηλώνει ο τίτλος, αντλημένος από το δεύτερο ποίημα, βασικό θέμα της συλλογής αποτελεί ο έρωτας. Αυτό το έντονο, ιδιαίτερο, συγκλονιστικό αίσθημα που αποτελεί μία βασική – αν όχι την πιο βασική – κινητήρια δύναμη της ζωής. 

Πρόκειται για ένα (συν)αίσθημα που έχει απασχολήσει, απασχολεί ή θα απασχολήσει τον κάθε άνθρωπο σε κάποια περίοδο της ζωής του, άλλοτε πιο δυναμικά και εκρηκτικά κι άλλοτε πιο ήπια και συγκεκαλυμμένα. Μέσα από τα συγκεκριμένα ποιήματα επιχειρείται, πέρα από μια αποτύπωση του ερωτικού φαινομένου, η πολύπλευρη ενσάρκωση δια της ποιητικής πένας των διαφόρων εκφάνσεων του έρωτα τόσο στη ρεαλιστική κοινωνική καθημερινότητα όσο και στη φαντασιακή, ασυνείδητη πολλές φορές, πρόσληψη και ερμηνεία του. Η αντίληψη του τι είναι έρωτας διαφέρει ανάμεσα στους λαούς αλλά και στους ανθρώπους μιας κοινής κοινωνίας. Υπάρχουν, επίσης, πολλές απόψεις τόσο από διάφορα πεδία της επιστήμης σχετικά με τον έρωτα όσο και από τη θρησκευτική, πνευματική και πολιτισμική κουλτούρα στον ρου της ιστορίας. 

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι στην παρούσα ποιητική συλλογή δεν απασχολεί τον δημιουργό η συστηματική αναζήτηση όψεων του έρωτα και η αποτίμησή των αλλά η αποτύπωση σε ποιητικό λόγο αυτού του τόσο καθοριστικού, πηγαίου και οικουμενικού αισθήματος και η αποκάλυψή του, η πραγμάτωσή του είτε αισθητά είτε νοητά. Η γένεση κάποιων ποιημάτων ενέχει το σπέρμα της σε βιωματικά συμβάντα ή αισθήματα, σε λογοτεχνικά ή εν γένει καλλιτεχνικά διακείμενα και συναφείς απόψεις ή σκέψεις του δημιουργού. Στόχος της ανά χείρας ποιητικής συλλογής να προσφέρει καταφύγιο σε όλους όσοι βίωσαν κάποια στιγμή στη ζωή τους, βιώνουν ή αποζητούν να βιώσουν τον έρωτα(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Αναπόληση

Καθώς ανησυχούσες κάθε μέρα για το αύριο,

δεν πρόφτασες να νοήσεις

πώς έφτασες στο σημείο εκείνο δίχως αύριο.

Και τότε ξαφνικά, με τη σκέψη μετέωρη,

δε συνειδητοποίησες τα τόσα χθες πώς πέρασαν.

Καταναλώθηκες, δίχως να το επιδιώκεις,

σε έναν αγώνα δρόμου της ζωής,

που ποτέ δε σου ζητήθηκε, αλλά

σου επιβλήθηκε από την αόρατη δύναμη της ψυχής

και χάθηκες στο στροβίλισμα της κάθε ίδιας μέρας,

ανούσιας και φορτικής,

χάνοντας μέσα απ’ τη χούφτα των ματιών σου

το στιγμιαία γλυκό και ηδονικό παρόν.

 Δημήτρης Μπαλτάς, Το όνομα του έρωτα, Θεσσαλονίκη: Αποστακτήριο, 2022, σ. 20


***


Παράπονο ένα

Όπως πολλοί τριγύρω μας

συχνά πυκνά παράπονα θερμά

απευθύνουν στη ζωή,

έτσι κι εγώ έχω παράπονο ένα –

τολμώ να πω.

 

«Ποιος είσαι εσύ που έχεις και

παράπονο από μένα;» ρωτά

με ύφος σκωπτικό, χιλίων καρδιναλίων

η Ζωή.

 

«Ίσως όχι παράπονο αλλά μια

μάταιη κρυφή ελπίδα» απολογούμαι.

«Με συγχωρείς.

 

Μα είναι αλήθεια πώς θα ʼθελα

αγάπη

να μου είχες επιδαψιλεύσει

όσο σ’ επιβάρυνα με την παρουσία μου».

 Δημήτρης Μπαλτάς, Το όνομα του έρωτα, Θεσσαλονίκη: Αποστακτήριο, 2022, σ. 45



*Ο Δημήτρης Μπαλτάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999. Αποφοίτησε το 2021 από το τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ με βαθμό «Άριστα». Είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΔΔΠΜΣ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση». Ποιήματά του έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχουν φιλοξενηθεί σε ποιητικές ανθολογίες. Έχει δημοσιεύσει τρεις ποιητικές συλλογές : «Η Αρχή» (εκδ. Οσελότος, 2019), «Μελωδίες λήθης» (εκδ. Αποστακτήριο, 2021), «Το όνομα του έρωτα» (εκδ. Αποστακτήριο, 2022). 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις