Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Μην κοιμηθείς, Mahmound Darwish

  Μην κοιμηθείς Όταν πέφτει το φεγγάρι, θρυμματισμένος καθρέφτης, ο ίσκιος μεγαλώνει ανάμεσά μας, οι μύθοι ψυχοραγούν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη, η πληγή μας παράσημο μια φωτιά στο φεγγάρι. Έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα ένα μπράτσο που με δέχεται με τύλιξε και πέταξε, ήταν σα να 'μουν πεταλούδα σ' ανθό ροδιάς, και χείλη πάχνης χωρίς λόγια να μου μίλησαν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη μου  έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα. Μαχμούντ Νταρουίς* Το ποίημα περιέχεται στο βιβλίο:  Παλαιστινιακή Ποίηση , εκδ. ειρήνη Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου "παλαιστινιακή ποίηση", εκδ. ειρήνη, στην ΕΣΗΕΑ, 27/3/2024, όπως παρουσιάστηκαν στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, 30/3/2024 Στην εκδήλωση, μεταξύ των ομιλητών ήταν και η καλή μου φίλη Αναστασία Κατσικογιάννη- Μπάστα, ποιήτρια, της οποίας η εισήγηση ήταν υπέροχη! Επίσης, για το βιβλίο μίλησε και ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Yussef Victor Dorkhom. Έτεροι ομιλητές: Γιώργος Μαργαρίτης, Ιστορικός, Σαβίνα Λίτσ...

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: Σωτηρία Αλιμπέρτη (1847-1929): Αι Ηρωίδες της Ελληνικής Επαναστάσεως

 



Γράφει η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου

Αι Ηρωίδες της Ελληνικής Επαναστάσεως είναι μία ιστοριογραφική μελέτη της συγγραφέως και παιδαγωγού, Σωτηρίας Αλιμπέρτη, η οποία εκδόθηκε το 1933 , τέσσερα έτη μετά το θάνατό της. Στη μελέτη αυτή η συγγραφέας φέρνει στο φως, όχι μόνο την ηρωική δράση λησμονημένων γυναικών που αγωνίσθηκαν κατά την Επανάσταση του 1821, αλλά περιγράφει, επίσης, τα κατά τόπους επαναστατικά κινήματα σκιαγραφώντας, συγχρόνως, τη δράση ανδρών και γυναικών. Η δράση όλων αυτών ανθρώπων, επιφανών ή μη, συνθέτει τον αγώνα του Ελληνικού λαού για Εθνική Ανεξαρτησία. Η μελέτη ανταποκρίνεται στο πνεύμα της συγγραφέως που, μέσα από την εξιστόρηση γεγονότων του επαναστατικού αγώνα, προσπαθεί να αναδείξει την δράση Ελληνίδων που η επίσημη Ιστορία παρέλειψε να αναφέρει.

Σημείωση:
Το κείμενο είναι απόσπασμα από την εισήγηση: «Σωτηρία Αλιμπέρτη: Μελέτη για τις Ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης», της Α. Χατζηπαναγιώτου, στο διαδικτυακό Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων (ΣΕΕ) με θέμα : Ο ρόλος της Ελληνίδας στην Επανάσταση του 1821(Φεβρουάριος 2022)

Ολόκληρο το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε  στην OtaVoice

Δείτε επίσης: Πολιορκία Μεσολογγίου: Αλεφάντω

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις