Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Τραγούδισμα, Oscar Cerruto

  Τραγούδισμα Η πατρίδα μου έχει βουνά όχι θάλασσα Κύματα σταριού και σιτοβολώνες όχι θάλασσα Αφρό γαλάζιο τα πευκοδάση  όχι θάλασσα Και τη βραχνή χορωδία του ανέμου χωρίς θάλασσα Oscar Cerruto  Απόδοση από τα Ισπανικά: Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου Ο Όσκαρ Σερούτο (1912- 1981) ήταν συγγραφέας, δημοσιογράφος και διπλωμάτης από την Βολιβία.

Ιστορίες της πόλης: Ανθολογία διηγημάτων

 



Γράφει η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου

Ιστορίες της πόλης: Ανθολογία διηγημάτων, επιμέλεια: Καρίνα Βέρδη, εκδόσεις Κύμα

18 συγγραφείς γράφουν ιστορίες από το χθες και το σήμερα συνθέτοντας μία λογοτεχνική πανδαισία με κεντρικό άξονα την πόλη που μεγαλώνει, αλλάζει, μεταμορφώνεται. 

Η πόλη που τη μια σε συναρπάζει και την άλλη σε πνίγει και θέλεις να ξεφύγεις, αλλά συγχρόνως τη νοσταλγείς, αναπολώντας όμορφες στιγμές του παρελθόντος. Στιγμές του χθες και του σήμερα που συνθέτουν το παζλ της ζωής στην πόλη που αγαπάς, μισείς, εγκαταλείπεις αλλά πάντα επιστρέφεις σε αυτήν. 

Διότι, όπως λέει και ο Καβάφης, όπου κι αν πας, "Η πόλις θα σε ακολουθεί" ...

Περιεχόμενα Ανθολογίας
Προλεγόμενα, Μόνο την Καθαρά Δευτέρα,  Μια κότα στο διαμέρισμα Γάμα Τρία, Απονενοημένη ελευθερία, Το φως της πόλης, Τσιγγάνικα μάτια, Ενοικιάζεται, Η κυρία Μέρφυ, Amber Alert, Μάταια; Όχι μάταια, Οι μυρωδιές της μνήμης, Ο καμβάς του κόσμου, Οικογενειακός πόλεμος, Ο μύθος της ασημένιας πένας, Οι γυναίκες αγαπάνε τα καρτούν, Αυτοδικία, Τετάρτη όλα τα γλυκά -20%, Τα Σα Εκ Των Σων, Κορίτσι της πόλης, Ο κυρ' Χρήστος, Η ώρα των ακροατών, Ο αμπελώνας, Η δεσποινίς Δήμητρα, Βιογραφικά

Συγγραφείς
ΑΪΒΑΛΗ ΠΑΤΡΙΤΣΙΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, ΒΑΤΑΝΤΖΗ ΛΙΝΑ, ΒΕΡΔΗ ΚΑΡΙΝΑ, ΒΟΥΔΟΥΡΑΚΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ, ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΓΡΗΓΟΡΕΑ ΦΙΛΑΝΘΗ, ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ, ΔΗΜΟΥΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ ΤΖΙΝΑ, ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ, ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ, ΣΑΚΑΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΣΑΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΣΙΔΕΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΤΣΑΛΤΑ ΕΛΕΝΑ, ΧΑΣΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΡΓΥΡΩ

Προλεγόμενα
Η πόλη, πάντα η πόλη..
Πρωταγωνίστρια, πόθος, ένα μέρος γεμάτο ελπίδες.
Στις πολλές όψεις της, άλλοτε φωτεινές και αυτάρεσκες, άλλοτε απόκρυφες και απειλητικές, βρίσκει κανείς την ευκαιρία να συνομιλήσει με κομμάτια του εαυτού του, να ξεχαστεί και να βρεθεί σαν όλα να ξεκινούν από την αρχή.
Τόπος αλλαγής, κίνησης, ζωής, μοιάζει κάποτε αφιλόξενη μέσα στη βιασύνη του πλήθους.
Όμως αν την αφουγκραστείς, αν την προσέξεις καλύτερα, την όποια πόλη, ακόμα και την πιο άσχημη, θα ακούσεις την καρδιά της να χτυπάει, θα δεις τα σημεία μνήμης της, τις κοιτίδες πολιτισμού αλλά και τους δρόμους που δολοφονήθηκαν όνειρα και έγιναν οδοί-σελίδες της ιστορίας.
Μέσα από το διαρκές αφήγημα ανθρώπων που τη ζουν, θα μάθεις όλα τα λαβωμένα μυστικά και τους θριάμβους της.
Η πόλη είναι εκεί για να την ανακαλύπτεις ξανά και ξανά.
                                                                    
       Καρίνα Βέρδη - Φθινόπωρο 2020



* Η Καρίνα Βέρδη, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ε.Α.Π. Έχει ασχοληθεί με την πολιτιστική σύνταξη, το ραδιόφωνο, την κριτικογραφία, ενώ διοργανώνει μουσικό-ποιητικές βραδιές. Συμμετέχει σε αρκετά συλλογικά έργα με διηγήματα και ποίηση και έχει λάβει διακρίσεις. 

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ
Ηλεκτρικό βυσσινί, Όστρια, 2018 
Αιρετικό Γεράκι, Όστρια, 2018
Ιστορίες της Θάλασσας, Κύμα, 2018, (ανθολόγηση-επιμέλεια)
Ιστορίες του Δρόμου, Κύμα, 2019, (ανθολόγηση-επιμέλεια)
Ιστορίες της πόλης, Κύμα, 2020, (ανθολόγηση-επιμέλεια)
Ομαρόσα, διηγήματα, (υπό έκδοση)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις