Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Μην κοιμηθείς, Mahmound Darwish

  Μην κοιμηθείς Όταν πέφτει το φεγγάρι, θρυμματισμένος καθρέφτης, ο ίσκιος μεγαλώνει ανάμεσά μας, οι μύθοι ψυχοραγούν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη, η πληγή μας παράσημο μια φωτιά στο φεγγάρι. Έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα ένα μπράτσο που με δέχεται με τύλιξε και πέταξε, ήταν σα να 'μουν πεταλούδα σ' ανθό ροδιάς, και χείλη πάχνης χωρίς λόγια να μου μίλησαν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη μου  έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα. Μαχμούντ Νταρουίς* Το ποίημα περιέχεται στο βιβλίο:  Παλαιστινιακή Ποίηση , εκδ. ειρήνη Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου "παλαιστινιακή ποίηση", εκδ. ειρήνη, στην ΕΣΗΕΑ, 27/3/2024, όπως παρουσιάστηκαν στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, 30/3/2024 Στην εκδήλωση, μεταξύ των ομιλητών ήταν και η καλή μου φίλη Αναστασία Κατσικογιάννη- Μπάστα, ποιήτρια, της οποίας η εισήγηση ήταν υπέροχη! Επίσης, για το βιβλίο μίλησε και ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Yussef Victor Dorkhom. Έτεροι ομιλητές: Γιώργος Μαργαρίτης, Ιστορικός, Σαβίνα Λίτσ

Η Έξοδος του Μεσολογγίου (10/4/1826)


 

Γράφει η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου

Η Σωτηρία Αλιμπέρτη στο βιβλίο της, Αι Ηρωΐδες της Ελληνικής Επαναστάσεως (1933) αναφέρεται διεξοδικά στις Ελληνίδες που πολέμησαν, κατά την περίοδο του αγώνα για την ανεξαρτησία του ελληνικού Έθνους από τον τουρκικό ζυγό, στο πλευρό των ανδρών. 

Για τις ηρωίδες του Μεσολογγίου η Αλιμπέρτη, μεταξύ άλλων, γράφει : 
«Από τας ηρωίδας του Μεσολογγίου ελάχισται είναι εκείναι των οποίων η ιστορία διέσωσε τα ονόματα και τας ηρωικάς πράξεις. Ο ηρωισμός των γυναικών του Μεσολογγίου είναι, κατά το πλείστον ανώνυμος· είναι η αυταπάρνησις, το θάρρος, η εγκαρτέρησις και το γενναίον φρόνημα εκείνων των αγνώστων ονόματος Ελληνίδων, αι οποίαι επί μήναςυπέφεραν, με αξιοθαύμαστον καρτερίαν ψυχής, τα δεινά της πολιορκίας, αψηφούσαι τους κινδύνους, τας κακουχίας και τας στερήσεις.»

Επίσης παραθέτει αποσπάσματα από το Ημερολόγιο μιας Μεσολογγίτισσας, μνηστής κάποιου Εύδοξου Ζαΐμη, που περιγράφει σκηνές από την Πολιορκία και την Έξοδο των πολιορκημένων: «Εθαύμαζα το θάρρος, το ψυχικό σθένος και την αντοχήν πολλών γυναικών εκ των συντρόφων μου, αι οποίαι υφιστάμεναι τας αυτάς με εμέ κακουχίας, εμάχοντο ομοίως με τους άνδρας (…) Είναι η ογδόη περίπου ώρα της εσπέρας-γράφει η μνηστή του Ζαΐμη. –Το σύνθημα της εξόδου έχει δοθεί. Πλέον των 2000 ανδρών και εκατοντάδων γυναικών έχουν συναχθεί. Δεξιά και αριστερά τα παλληκάρια εις το μέσον αι γυναίκες. Πολλαί εξ αυτών, ενδεδυμέναι ως οι πολεμισταί, με το τουφέκι εις τας χείρας, δεν διακρίνονται από αυτούς.»  

Ο πίνακας: Η Έξοδος του Μεσολογγίου(1853)  είναι του Θεόδωρου Βρυζάκη (1814ή1819-1878) και βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις