Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Μην κοιμηθείς, Mahmound Darwish

  Μην κοιμηθείς Όταν πέφτει το φεγγάρι, θρυμματισμένος καθρέφτης, ο ίσκιος μεγαλώνει ανάμεσά μας, οι μύθοι ψυχοραγούν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη, η πληγή μας παράσημο μια φωτιά στο φεγγάρι. Έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα ένα μπράτσο που με δέχεται με τύλιξε και πέταξε, ήταν σα να 'μουν πεταλούδα σ' ανθό ροδιάς, και χείλη πάχνης χωρίς λόγια να μου μίλησαν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη μου  έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα. Μαχμούντ Νταρουίς* Το ποίημα περιέχεται στο βιβλίο:  Παλαιστινιακή Ποίηση , εκδ. ειρήνη Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου "παλαιστινιακή ποίηση", εκδ. ειρήνη, στην ΕΣΗΕΑ, 27/3/2024, όπως παρουσιάστηκαν στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, 30/3/2024 Στην εκδήλωση, μεταξύ των ομιλητών ήταν και η καλή μου φίλη Αναστασία Κατσικογιάννη- Μπάστα, ποιήτρια, της οποίας η εισήγηση ήταν υπέροχη! Επίσης, για το βιβλίο μίλησε και ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Yussef Victor Dorkhom. Έτεροι ομιλητές: Γιώργος Μαργαρίτης, Ιστορικός, Σαβίνα Λίτσ

Ανδρέας Καλογιάννης: Καρμική Έλξη

 



Καρμική Έλξη είναι ο τίτλος της  πρώτης ποιητικής συλλογής του Ανδρέα Καλογιάννη από τις εκδόσεις Ανεμολόγιο, Μάρτιος 2022. Η συλλογή αποτελείται από 50 ερωτικά σονέτα, των οποίων πηγή έμπνευσης ήταν μία  ερωτική ιστορία σαν εκείνες που δημιουργούν, στους ανθρώπους που την βιώνουν, έντονα συναισθήματα. Ακολουθούν δύο σονέτα: "Την καρδία μου ακολουθώ" και "Μπελάς" και ένα σύντομο βιογραφικό του λογοτέχνη. 


Την καρδία μου ακολουθώ

Αυτό που θέλει η καρδιά μου ακολουθώ.

Σε λάθος επιλογές καταλήγω

και σε σωστές που όμως κρατάνε λίγο

και που μόνο πετυχαίνω ν’ απωθώ.

 

Αυτή σ’ εσένα  οδήγησε τελικά

αν και είμαστε πολύ διαφορετικοί

και συναντηθήκαμε σε μια στιγμή

που τα πάντα φαίνονταν πια σκοτεινά.

 

Η καρδιά μου ζει πια μόνο για σένα.

Όταν αυτό το βλέμμα σου αντικρίζω

το μέλλον μου φαντάζει πιο φωτεινό.

 

Κάθε μέρα σε ζήτω απεγνωσμένα.

Να κρατώ τα προσχήματα πασχίζω.

Τι θα συμβεί δεν μπορώ να φανταστώ.

 

                      ***

Μπελάς

Από την αρχή ήξερα ότι ήσουν μπελάς

ότι μόνο θα με ταλαιπωρούσες

και στην καταστροφή θα μ’ οδηγούσες

και σ’ εμάς θα υπήρχε συνεχής καβγάς.

 

Από την αρχή ήξερα ότι ήσουν μπελάς.

Ήδη από την πρώτη στιγμή που σε είδα.

Αλλά τα μάτια σου έγιναν παγίδα

και ξεκίνησε για μένα ο Γολγοθάς.

 

Τώρα πια μόνος κείτομαι στο χώμα.

Για σένα συνέχεια γίνομαι λιώμα.

Τίποτα πια δεν έχει σημασία.

 

Το χείριστο απ’ αυτή την ιστορία

δεν ήταν μάλλον ότι έχασα εσένα.

Ήταν ότι τελικά έχασα εμένα.



Ο Ανδρέας Καλογιάννης γεννήθηκε το 1999 στην Αθήνα. Από τότε, διαμένει μόνιμα μαζί με την οικογένειά του στο Κερατσίνι, ένα προάστιο του Πειραιά. Αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με Άριστα. Το 2016 βραβεύτηκε από τον διαγωνισμό γαλλοφωνίας για ένα ποίημά του στα γαλλικά με θέμα «φίλοι του κόσμου». Έχει λάβει μέρος στη συλλογική έκδοση Τα χαϊκού της Άνοιξης. Η Καρμική Έλξη είναι το πρώτο του βιβλίο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις