Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Μην κοιμηθείς, Mahmound Darwish

  Μην κοιμηθείς Όταν πέφτει το φεγγάρι, θρυμματισμένος καθρέφτης, ο ίσκιος μεγαλώνει ανάμεσά μας, οι μύθοι ψυχοραγούν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη, η πληγή μας παράσημο μια φωτιά στο φεγγάρι. Έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα ένα μπράτσο που με δέχεται με τύλιξε και πέταξε, ήταν σα να 'μουν πεταλούδα σ' ανθό ροδιάς, και χείλη πάχνης χωρίς λόγια να μου μίλησαν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη μου  έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα. Μαχμούντ Νταρουίς* Το ποίημα περιέχεται στο βιβλίο:  Παλαιστινιακή Ποίηση , εκδ. ειρήνη Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου "παλαιστινιακή ποίηση", εκδ. ειρήνη, στην ΕΣΗΕΑ, 27/3/2024, όπως παρουσιάστηκαν στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, 30/3/2024 Στην εκδήλωση, μεταξύ των ομιλητών ήταν και η καλή μου φίλη Αναστασία Κατσικογιάννη- Μπάστα, ποιήτρια, της οποίας η εισήγηση ήταν υπέροχη! Επίσης, για το βιβλίο μίλησε και ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Yussef Victor Dorkhom. Έτεροι ομιλητές: Γιώργος Μαργαρίτης, Ιστορικός, Σαβίνα Λίτσ

Memento Mori: Μια αναλυτική προσέγγιση του μυθιστορήματος του Γιώργου Κατσάμπουλα

 



Γράφει η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου

Memento Mori 

Κατσάμπουλας Γιώργος*

Εκδ.: Readnet Publications

Το Memento Mori  (Θυμήσου τον θάνατο ) του Γιώργου Κατσάμπουλα είναι  ένα αλληγορικό μυθιστόρημα που φέρνει τον πρωταγωνιστή της ιστορίας αντιμέτωπο με το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας. Ο ήρωας, ένας νεαρός άνδρας χωρίς ταυτότητα που δεν θυμάται τίποτα από το παρελθόν του, παλεύει με θεούς και δαίμονες για να φέρει εις πέρας την αποστολή που του έχει ανατεθεί από τον μυστηριώδη Α.Π.  Πρέπει πάση θυσία να ξεφύγει από τους διώκτες του και να βρει τον Δημιουργό.

Έρχεται αντιμέτωπος με μια παράξενη και εφιαλτική πραγματικότητα που πολλές φορές θα τον φέρει στο χείλος του θανάτου. Αλλά όπως συμβαίνει και με τους ήρωες των παραμυθιών,  ο Λωτ, έτσι τον αποκαλεί ο Α.Π. στο σημείωμα του, καλείται να ξεπεράσει τα εμπόδια με τη δύναμη της θέλησης ή έχοντας στο πλευρό  του «μαγικούς»  βοηθούς και συμμάχους. Εξωγενείς παράγοντες, άνθρωποι ή απρόσμενες καταστάσεις, δρουν ως από μηχανής θεοί βγάζοντας τον από το αδιέξοδο.  Όπως ο μυστηριώδης Α. Π. που  του δίνει τα εφόδια για να φέρει εις πέρας την αποστολή του για την αναζήτηση του Δημιουργού, αλλά και η αγαπημένη του Αριάδνη που ρίχνεται μαζί του στη δίνη της περιπέτειας.

  Ο ήρωας κινείται σε  μια βιβλική τοπογραφία, και οι καταστάσεις  που βιώνει έχουν τα χαρακτηριστικά ονείρου που καταλήγει σε εφιάλτη. Ο χρόνος μοιάζει μετέωρος και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τον πρωταγωνιστή. Τα πρόσωπα που κινούνται γύρω του όπως και ο ίδιος, ή και οι τόποι  έχουν ονόματα παρμένα από τη βίβλο και τη μυθολογία. Ονόματα αρχετυπικά που εμπεριέχουν συμβολισμούς που καθορίζουν την εξέλιξη των γεγονότων.

Ποιος είναι ο μυστηριώδης Α. Π. ;  Ποια είναι η ηλικιωμένη γυναίκα το βλέμμα της οποίας στοιχειώνει τον ήρωα της ιστορίας;  Ποιος είναι ο Δημιουργός; Ποιος είναι ο Λωτ; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα κάνουν την ανατροπή.  Δίνουν λύση στις απορίες του αναγνώστη και οδηγούν τον πρωταγωνιστή στη λύτρωση.

Μέσα από μια ονειρική καταδίωξη ο Λωτ, ο ήρωας της ιστορίας,  προσπαθεί να λυτρωθεί από τους δαίμονες που τον στοιχειώνουν και που τον οδηγούν σε καταστάσεις εξωπραγματικές. Πρέπει να ξορκίσει τον θάνατο για να βγει νικητής στη ζωή!

Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου

Τα βιβλία των εκδόσεων Readnet Publications είναι σε μορφή e-book και διαβάζονται online στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα rbooks.gr .Αν επιθυμείτε να αποκτήσετε το  Memento Mori κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

* Ο Γιώργος Κατσάμπουλας γεννήθηκε στη Ζαχάρω το 1995. Σπούδασε στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Α.Π.Θ.  στη Θεσσαλονίκη. Πλέον, ζει και εργάζεται στη Ζαχάρω. (Όπως αναγράφονται στο e-book) 


Το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στην OTAVOICE.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις