Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Μην κοιμηθείς, Mahmound Darwish

  Μην κοιμηθείς Όταν πέφτει το φεγγάρι, θρυμματισμένος καθρέφτης, ο ίσκιος μεγαλώνει ανάμεσά μας, οι μύθοι ψυχοραγούν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη, η πληγή μας παράσημο μια φωτιά στο φεγγάρι. Έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα ένα μπράτσο που με δέχεται με τύλιξε και πέταξε, ήταν σα να 'μουν πεταλούδα σ' ανθό ροδιάς, και χείλη πάχνης χωρίς λόγια να μου μίλησαν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη μου  έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα. Μαχμούντ Νταρουίς* Το ποίημα περιέχεται στο βιβλίο:  Παλαιστινιακή Ποίηση , εκδ. ειρήνη Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου "παλαιστινιακή ποίηση", εκδ. ειρήνη, στην ΕΣΗΕΑ, 27/3/2024, όπως παρουσιάστηκαν στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, 30/3/2024 Στην εκδήλωση, μεταξύ των ομιλητών ήταν και η καλή μου φίλη Αναστασία Κατσικογιάννη- Μπάστα, ποιήτρια, της οποίας η εισήγηση ήταν υπέροχη! Επίσης, για το βιβλίο μίλησε και ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Yussef Victor Dorkhom. Έτεροι ομιλητές: Γιώργος Μαργαρίτης, Ιστορικός, Σαβίνα Λίτσ

Η Φλανδρώ

 


Γράφει η Αργυρώ Χατζηπαναγιωτου

Από τις λαϊκές παραδόσεις της Σκιάθου που έχουν σχέση με το μαρμάρωμα. Μεταμόρφωση ανθρώπου σε μάρμαρο ή πέτρα. Η ιστορία της Φλανδρώς που πέτρωσε βρίσκεται στη συλλογή λαϊκών παραδόσεων του Νικόλαου Πολίτη. 


Η Φλανδρώ
Στα χρόνια των παλαιών Ελλήνων ήταν μια κόρη αρχοντογεννημένη που την έλεγαν Φλανδρώ. Φλανδρώ σημαίνει: η γυναίκα που αγαπά τον άνδρα της. Φλανδρώ, λοιπόν, την ονόμασαν και Φλανδρώ ήταν. Αγάπησε τον άνδρα της ολόψυχα, μέχρι που έχασε όλα τα καλά του κόσμου και για το λόγο αυτό έγινε πέτρα.

Τα χρόνια εκείνα ένας καραβοκύρης, όμορφο παλληκάρι είδε τη Φλανδρώ και την αγάπησε. Αμέσως τη ζήτησε, την αρραβωνιάστηκε και όταν σκάρωσε καινούργιο καράβι την παντρεύτηκε. Σαν έγινε ο γάμος έριξε το σκαρί στη θάλασσα και έφυγε για ταξίδι.

Η Φλανδρώ αγνάντευε τη θάλασσα από το γιαλό και μαύρισε η ψυχή της, ξεκόλλησε. Να βαστάξει τον πόνο του αποχωρισμού δεν μπόρεσε. Αγνάντευε και έκλαιγε, πικρά, με μαύρο δάκρυ. Και τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα κύματα, τα κύματα πικράθηκαν, θύμωσαν, αγρίεψαν και θέριεψαν και στο δρόμο τους βρήκαν το καράβι και έπνιξαν τον άνδρα της Φλανδρώς, που ποτέ πια δεν θα ξαναγύριζε στο νησί του.

Και η Φλανδρώ γύριζε και ξαναγύριζε στο έρημο ακρογιάλι καρτερώντας, περίμενε κι αγνάντευε. Πέρασαν οι μέρες, οι μήνες τα χρόνια και το καράβι δεν φαινόταν πουθενά. Και η Φλανδρώ καταράστηκε τη θάλασσα και έκλαψε μέχρι που τα μάτια της στέρεψαν και στέγνωσε η ψυχή της. Παρακάλεσε η Φλανδρώ τον θεό να την κάνει πέτρα. Και την άκουσε ο θεός και την έκανε βράχο, ξέρα, σε σχήμα ανθρώπου. Και η μορφή της φαίνεται ακόμα σε εκείνο το ακρογιάλι. Χτυπά το κύμα και βογγά πάνω στην πέτρινη μορφή της, και το δικό της βογγητό γίνεται ένα με το βογγητό της θάλασσας.
Προσαρμογή κειμένου Α.Χ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις