Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Μην κοιμηθείς, Mahmound Darwish

  Μην κοιμηθείς Όταν πέφτει το φεγγάρι, θρυμματισμένος καθρέφτης, ο ίσκιος μεγαλώνει ανάμεσά μας, οι μύθοι ψυχοραγούν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη, η πληγή μας παράσημο μια φωτιά στο φεγγάρι. Έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα ένα μπράτσο που με δέχεται με τύλιξε και πέταξε, ήταν σα να 'μουν πεταλούδα σ' ανθό ροδιάς, και χείλη πάχνης χωρίς λόγια να μου μίλησαν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη μου  έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα. Μαχμούντ Νταρουίς* Το ποίημα περιέχεται στο βιβλίο:  Παλαιστινιακή Ποίηση , εκδ. ειρήνη Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου "παλαιστινιακή ποίηση", εκδ. ειρήνη, στην ΕΣΗΕΑ, 27/3/2024, όπως παρουσιάστηκαν στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, 30/3/2024 Στην εκδήλωση, μεταξύ των ομιλητών ήταν και η καλή μου φίλη Αναστασία Κατσικογιάννη- Μπάστα, ποιήτρια, της οποίας η εισήγηση ήταν υπέροχη! Επίσης, για το βιβλίο μίλησε και ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Yussef Victor Dorkhom. Έτεροι ομιλητές: Γιώργος Μαργαρίτης, Ιστορικός, Σαβίνα Λίτσ

Ηλίας Βενέζης:Κολοράντο

 


Γράφει η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου

Το Κ ο λ ο ρ ά ν τ ο είναι πεζό κείμενο που περιέχιεται στη συλλογή διηγημάτων του Ηλία Βενέζη, Αμερικανική Γη. Στο βιβλίο αυτό που ανήκει στην Ταξιδιωτική Λογοτεχνία, ο συγγραφέας περιγράφει το οδοιπορικό του στη Β. Αμερική που ξεκίνησε από τις Ακτές του Ατλαντικού, φθανοντας στον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι τον Κόλπο του Μεξικού. 

Στη συλλογή αυτή των διηγημάτων ο Βενέζης  άλλοτε με ρεαλισμό,  άλλοτε με  λυρισμό, ευαισθησία και νοσταλγική διάθεση περιγράφει τις εντυπώσεις του από το μεγάλο ταξίδι του. 

Στο Κ ο λ ο  ρ ά ν τ ο,  ο Βενέζης με ιδιαίτερο τρόπο, μέσα από ένα ρεαλιστικό διάλογο με τον οδηγό της ταξιδιωτικής ομάδας,  περιγράφει τις εντυπώσεις του από το οδοιπορικό του στην λίμνη Echo (Έκο) του Κολοράντο. Α.Χ. 
 

Κ ο λ ο  ρ ά ν τ ο

Έκο Λέικ! ξαναείπε ο οδηγός. Η λίμνη Ηχώ.

"Έκο". Ηχώ. Πως μπόρεσε να φτάσει αυτή η ελληνική λέξη ίσαμε δω απάνω, στα βουνά του Κολοράντο;

Λέω στον οδηγό μας:

-Τι θα πει "Echo"; Τι λέξη είναι αυτό το echo;

Είχε ένα απονήρευτο ύφος παιδικό που βρίσκεται σε αμηχανία. Με κοίταζε σταναχωρημένος. 

-Στ' αλήθεια δεν ξέρω, λέει. Όμως θα 'ναι τίποτα όνομα ιντιάνικο. Εδώ, σε τούτα τα μέρη, ήταν τα λημέρια τους. 

Καθίσαμε λίγο στην άκρη του παγωμένου νερού.

-Στην κακοκαιρία το πούσι έρχεται και κάθεται πάνω στην Έκο Λέικ, είπε ο άνθρωπος του Ντένβερ. Οι Ιντιάνοι πιστεύουν πως απ' την Έκο Λέικ ξεκίνησε κάποτε το πούσι, έφτασε στον ουρανό, κι έγινετο ποτάμι που βλέπουμε στον ουρανό τις νύχτες. Ο Γαλαξίας.

-Το πιστεύεις κι εσύ; ρώτησα.

Έξυσε το κεφάλι του.

-Οι Ιντιάνοι ζούσαν εδ΄πέρα χιλιάδες χρόνια πριν φανεί ο άσπρος άνθρωπος. Γιατί να μην ξέρουν αυτοί καλύτερα αφού είναι πιο παλιοί;

Ηλίας Βενέζης 

Αμερικανική γη, εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1955



Ηλίας Βενέζης (1904- 1973). Γεννήθηκε στην Μ. Ασία, συγκεκριμένα στο Αϊβαλί, και μεγάλωσε στο νησί της Λέσβου. Στην Αθήνα εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος.  Ηλίας Βενέζης ήταν το φιλολογικό ψευδώνυμο με  το οποίο εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα, του Ηλία Μέλλου. Η αξιόλογη λογοτεχνική του δραστηριότητα του επέτρεψε να γίνει μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έγραψε διηγήματα και μυθιστορήματα. Αρκετά από τα έργα του περιγράφουν στιγμές από τη ζωή των Μικρασιατών, όπως, Νο 31.328, Γαλήνη, Αιολική Γη, Επίσης έγραψε συλλογές διηγημάτων: Αιγαίο, Άνεμοι, Ώρα πολέμου κ.α. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις