Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Μην κοιμηθείς, Mahmound Darwish

  Μην κοιμηθείς Όταν πέφτει το φεγγάρι, θρυμματισμένος καθρέφτης, ο ίσκιος μεγαλώνει ανάμεσά μας, οι μύθοι ψυχοραγούν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη, η πληγή μας παράσημο μια φωτιά στο φεγγάρι. Έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα ένα μπράτσο που με δέχεται με τύλιξε και πέταξε, ήταν σα να 'μουν πεταλούδα σ' ανθό ροδιάς, και χείλη πάχνης χωρίς λόγια να μου μίλησαν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη μου  έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα. Μαχμούντ Νταρουίς* Το ποίημα περιέχεται στο βιβλίο:  Παλαιστινιακή Ποίηση , εκδ. ειρήνη Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου "παλαιστινιακή ποίηση", εκδ. ειρήνη, στην ΕΣΗΕΑ, 27/3/2024, όπως παρουσιάστηκαν στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, 30/3/2024 Στην εκδήλωση, μεταξύ των ομιλητών ήταν και η καλή μου φίλη Αναστασία Κατσικογιάννη- Μπάστα, ποιήτρια, της οποίας η εισήγηση ήταν υπέροχη! Επίσης, για το βιβλίο μίλησε και ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Yussef Victor Dorkhom. Έτεροι ομιλητές: Γιώργος Μαργαρίτης, Ιστορικός, Σαβίνα Λίτσ

Αγγελική Πάλλη-Bartolomei (1798-1875)

 


Γράφει η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου

Αγγελική Πάλλη-Bartolomei (1798-1875)

Η Αγγελική Πάλλη ήταν λογοτέχνης και δημοσιογράφος ελληνικής καταγωγής (Ήπειρος) που γεννήθηκε, έζησε, δραστηριοποιήθηκε και απεβίωσε στο Λιβόρνο της Τοσκάνης, Ιταλία. Ήταν σύζυγος του Giovani Paolo Bartolomei, αριστοκράτη με καταγωγή από την Κορσική. 

Για την αξιοσημείωτη ποιητική της δράση την αποκάλεσαν "Νέα Σαπφώ". Το φιλολογικό της σαλόνι ήταν πόλος έλξης προσωπικοτήτων της τέχνης και της διανόησης της εποχής εκείνης όπως ο Ugo Foscolo, o Λόρδος Byron, ο Alphonso de Lamartine κ.α. Επίσης ήταν κέντρο διακίνησης φιλελευθέρων ιδεών και φιλελληνικής δραστηριότητας.

Μεταξύ των έργων της διακρίνεται το ιστορικό μυθιστόρημα που έγραψε η Πάλλη το 1827: Alessio o gli ultimi giorni di Psara, Αλέξιος ή οι τελευταίες μέρες των Ψαρών,  ιστορικό ρομάντζο με κεντρικό ήρωα έναν Ψαριανό καπετάνιο και τον έρωτα του ανάμεσα σε δύο γυναίκες τις τελευταίες μέρες πριν την καταστροφή των Ψαρών (1824). 

Περισσότερα για την Αγγελική Πάλλη μπορείτε να δείτε στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην OtaVoice. gr με τίτλο: Η Συμβολή της Αγγελικής Πάλλη-Bartolomei στην Επανάσταση του 1821


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις