Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Μην κοιμηθείς, Mahmound Darwish

  Μην κοιμηθείς Όταν πέφτει το φεγγάρι, θρυμματισμένος καθρέφτης, ο ίσκιος μεγαλώνει ανάμεσά μας, οι μύθοι ψυχοραγούν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη, η πληγή μας παράσημο μια φωτιά στο φεγγάρι. Έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα ένα μπράτσο που με δέχεται με τύλιξε και πέταξε, ήταν σα να 'μουν πεταλούδα σ' ανθό ροδιάς, και χείλη πάχνης χωρίς λόγια να μου μίλησαν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη μου  έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα. Μαχμούντ Νταρουίς* Το ποίημα περιέχεται στο βιβλίο:  Παλαιστινιακή Ποίηση , εκδ. ειρήνη Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου "παλαιστινιακή ποίηση", εκδ. ειρήνη, στην ΕΣΗΕΑ, 27/3/2024, όπως παρουσιάστηκαν στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, 30/3/2024 Στην εκδήλωση, μεταξύ των ομιλητών ήταν και η καλή μου φίλη Αναστασία Κατσικογιάννη- Μπάστα, ποιήτρια, της οποίας η εισήγηση ήταν υπέροχη! Επίσης, για το βιβλίο μίλησε και ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Yussef Victor Dorkhom. Έτεροι ομιλητές: Γιώργος Μαργαρίτης, Ιστορικός, Σαβίνα Λίτσ

Α ν α γ έ ν ν η σ η

 



Γράφει η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου

Και επειδή η Α ν α γ έ ν ν η σ η στην εποχή μας έχει πολλά χιλιόμετρα να διανύσει, ας θυμηθούμε το ρεύμα της Α ν α γ έ ν ν η σ η ς του παρελθόντος, που έδωσε φτερά στον Άνθρωπο να βγει από τον μεσαιωνικό τρόπο ζωής και σκέψης.
Η Α ν α γ έ ν ν η σ η είναι κίνηση ιδεών και αξιών που ως πρότυπο και ιδεολογικό υπόβαθρο έχει το φιλοσοφικό σύστημα της κλασικής αρχαιότητας, το οποίο κατά την περίοδο του Μεσαίωνα βρίσκεται εν μέρει σε νάρκη.
Κατά την περίοδο της Α ν α γ έ ν ν η σ η ς το ανθρώπινο πνεύμα απελευθερώνεται από την μεροληπτικότητα του μεσαιωνικού τρόπου σκέψης και γίνεται περισσότερο ερευνητικό και δημιουργικό. Ο άνθρωπος εμπνέεται από το παρελθόν και στοχεύει στο μέλλον για τη θεμελίωση ενός νέου κόσμου.
Η Α ν α γ έ ν ν η σ η είναι ένα πολιτιστικό κίνημα με έντονη επίδραση στην πνευματική ζωή της Ευρώπης κατά το 14ο-15ο αιώνα μ. Χ. Ξεκινά από την Ιταλία και με την πάροδο του χρόνου εξαπλώνεται στον ευρωπαϊκό χώρο. Επιδρά στο σύνολο της πνευματικής ζωής και ιδιαίτερα στη λογοτεχνία, φιλοσοφία, τέχνη, πολιτική, επιστήμη, θρησκεία. Ουμανισμός, ρεαλισμός και συναίσθημα αποτυπώνονται σε κάθε μορφή τέχνης.
Οι ανθρωπιστές της Α ν α γ έ ν ν η σ η ς ερευνούν τα αρχαία κείμενα με σκοπό την αφομοίωση των αξιών της κλασικής ελληνικής αρχαιότητας σε όλους τους τομείς, από την τέχνη μέχρι τη μελέτη πρακτικών και φυσικών επιστημών. Επικρατεί η τάση κατά την οποία το άτομο κατανοεί τον εαυτό του, και κατ' επέκταση τον κόσμο ορθολογικά.
Η Α ν α γ έ ν ν η σ η είναι η εμβάθυνση στο ρεύμα του Μεσαιωνικού Σχολαστικισμού.
Όπως είπαμε, επεκτάθηκε στον ευρωπαϊκό χώρο, εκτός από τον ελλαδικό, γιατί κάποιοι αποφάσισαν τότε να τον παραδώσουν βορά στα νύχια των Οθωμανών. Έτσι ο τόπος έχασε την Α ν α γ έ ν ν η σ η. Με το πέρασμα του χρόνου ίσα που πρόλαβε το ρεύμα του
Δ ι α φ ω τ ι σ μ ο ύ που οδήγησε στην Επανάσταση του 1821 και έδωσε οντότητα στο Νεοελληνικό Έθνος-Κράτος.
Στην εποχή μας καθώς οπισθοδρομούμε, θα ήταν ευχής έργον στους αιώνες που θα ακολουθήσουν, καθώς η ανθρωπότητα θα βγαίνει από τον νέου τύπου Μεσαίωνα, να μη χαθεί για άλλη μια φορά, σε τούτο εδώ τον τόπο, η Α ν α γ έ ν ν η σ η... Α. Χ.
Φωτογραφία: "Αλληγορία της Άνοιξης" του Σάντρο Μποτιτσέλι (Περ. 1482 μ. Χ.)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις