Το Ξυπόλητο Τάγμα.


Γράφει η Αργυρώ Χ.
Το Ξυπόλητο Τάγμα είναι μια αληθινή και συγκινητική ιστορία της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα, που έγινε ταινία από το σκηνοθέτη Gregg C. Tallas (1909–1993)  (Γρηγόρης Θαλασσινός) το 1954. Τη Μουσική για την ταινία έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η ταινία διηγείται τις περιπέτειες μίας ομάδας 160 παιδιών που διώχτηκαν από τα διάφορα Ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης μετά την επίταξη, από τους Γερμανούς κατακτητές των δημόσιων κτιρίων, όπου στεγάζονταν αυτά τα Ορφανοτροφεία.

Τα παιδιά για να επιζήσουν αρχίζουν οργανωμένα να "χτυπούν" τα καμιόνια τροφοδοσίας των Γερμανών και αυτά που αποκομίζουν τα μοιράζουν σε ορφανά παιδιά και σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Το Ξυπόλητο Τάγμα, ήταν μία μυστική ομάδα, με κανόνες, πειθαρχία και ιεραρχία. Τα παιδιά του Ξυπόλητου Τάγματος, επίσης βοηθούσαν τις ομάδες  Αντίστασης, συμμετέχοντας στη φυγάδευση  Ελλήνων, Αμερικανών και Άγγλων Αξιωματικών στη Μέση Ανατολή.

Αναφέρεται ότι το Νοέμβριο του 1944, όταν η Θεσσαλονίκη γιόρταζε την απελευθέρωσή της, ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και μία ομάδα ρακένδυτων παιδιών που κρατούσαν ένα πανό που έγραφε: Ξυπόλητο Τάγμα.

Τα παιδιά που δρούσαν με αυτό το τρόπο στη Θεσσαλονίκη, Αθήνα και σε άλλες πόλεις, έμειναν στην Ιστορία ως "σαλταδόροι".

Ας μείνει, στη μνήμη μας, ανεξίτηλα, ο αγώνας και οι θυσίες τους !

Το Ξυπόλητο Τάγμα, σήμερα 28η Οκτωβρίου 2015, ημέρα μνήμης, είναι μία ταινία που αξίζει να δούμε, διαθέτοντας, λίγο από το χρόνο μας, για τιμήσουμε τους μικρούς εκείνους ήρωες της Γερμανικής κατοχής, και , επίσης, να αναλογισθούμε και να αναρωτηθούμε:  που πάμε....; Α.Χ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ξυπόλητο Τάγμα και για την ταινία εδώ: pare-dose.net


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άξιον Εστί (Ζ΄), Οδυσσέας Ελύτης

Νύχτα χωρίς, Μαρία Χρονιάρη

Το Εγκώμιο της Θαλάσσης, Κώστας Καρυωτάκης