Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Τραγούδισμα, Oscar Cerruto

  Τραγούδισμα Η πατρίδα μου έχει βουνά όχι θάλασσα Κύματα σταριού και σιτοβολώνες όχι θάλασσα Αφρό γαλάζιο τα πευκοδάση  όχι θάλασσα Και τη βραχνή χορωδία του ανέμου χωρίς θάλασσα Oscar Cerruto  Απόδοση από τα Ισπανικά: Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου Ο Όσκαρ Σερούτο (1912- 1981) ήταν συγγραφέας, δημοσιογράφος και διπλωμάτης από την Βολιβία.

Η Διάδοση των Ιδεών του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και οι Επιδιώξεις των Διαφωτιστών.


Γράφει η Αργυρώ Χ.

Οι τρόποι με τους οποίους διαδόθηκαν  οι  νέες ιδέες είναι πολλοί. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η έκδοση βιβλίων από τους Έλληνες του εξωτερικού, που με κάθε τρόπο τα έστελναν στην Ελλάδα, "η έκδοση οπωσδήποτε ανοίγει στους Έλληνες λογίους αξιόλογες προοπτικές." (Ιστορία Ελλ. Έθνους, τόμος ΙΑ΄).

Αξιόλογη είναι η προσπάθεια του Νεόφυτου Δούκα, ο οποίος επικρίνεται για την κακή ποιότητα των εκδόσεών του, "...ωστόσο, αν λογαριάσει κανείς τις χιλιάδες των αντιτύπων τα οποία εξέδωσε, τις εκατοντάδες των αντιτύπων τα οποία μπόρεσε να μοιράσει δωρεάν σε δασκάλους και μαθητές, συμπεραίνει για τη μεγάλη, πάντως, συμβολή του στην ακτινοβολία της παιδείας μέσα στον ελληνικό πνευματικό χώρο και συνάμα βεβαιώνεται ότι ο Ηπειρώτης λόγιος είχε πετύχει να οργανώσει μια λαμπρή εκδοτική επιχείρηση."  (Ιστορία Ελλ. Έθνους, τόμος ΙΑ΄). 

Εκτός από την έκδοση βιβλίων οι νέες ιδέες μεταδίδονται και με άλλους τρόπους : "... δεν πρέπει να ξεχνούμε έναν κόσμο εμπειριών, ο οποίος είτε με όσμωση είτε με άμεση επαφή, πλουτίζει την κοινωνική δομή του Ελληνισμού, σπάζει τις συνήθειες και τις παραδόσεις, δημιουργεί καταστάσεις καινούργιες. Η επίπλωση, η δίαιτα, ο ιματισμός, οι σχέσεις ανάμεσα στα άτομα και ανάμεσα στα φύλα, δηλαδή αυτό που τότε ονομαζόταν Χρηστοήθεια, θα υποστούν βαθύτατες μεταβολές από την επαφή με το δυτικό κόσμο και από τη γοητεία την οποία προξενεί η επαφή αυτή." (Ιστορία Ελλ. Έθνους, τόμος ΙΑ΄).

Ένας άλλος τρόπος είναι η μόδα."Οι έμποροι που πηγαίνουν στη Δύση αρχίζουν να φορούν τα φράγκικα, έτσι κάνει ο Κοραής, σκανδαλίζοντας τον μέντορά του, τον Σταμάτη Πέτρου.... Η μόδα, η οποία μέσα σε μια στατική κοινωνία δεν μπορεί να έχει νόημα, ξαφνικά θα αποτελέσει θεμελιακό χαρακτηριστικό του Ελληνισμού." (Ιστορία Ελλ. Έθνους, τόμος ΙΑ΄).

Οι Επιδιώξεις των Διαφωτιστών.
Οι Έλληνες λόγιοι και εκπρόσωποι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού γίνονται δέκτες των νέων ιδεών, και μέσα από το έργο τους προσπαθούν να αφυπνίσουν τους συμπατριώτες τους. "Δύο ήταν οι βασικοί στόχοι που επιδίωκαν οι πνευματικοί φορείς του Ελληνικού Διαφωτισμού: α) να φωτίσουν το γένος, να αφυπνίσουν και να ελευθερώσουν το νου του και β) να το κάνουν άξιο να πολεμήσει για να διεκδικήσει την εθνική και κοινωνική του ελευθερία.... Ανάμεσα στους πρωτοπόρους του Ελληνικού Διαφωτισμού συγκαταλέγονται ο Δημήτριος Καταρτζής (1730-1807), ο Ευγένιος Βούλγαρης (1716-1806), ο Ιώσηπος Μοισιόδακας  ( 1730- 1880), ο Γρηγόριος Κωνσταντάς (1738- 1844), ο Ρήγας Βελενστιλνής (1757- 1798), ο Αδαμάντιος Κοραής (1748- 1833), ο Αθανάσιος Ψαίδας (1767- 1820 ) και άλλοι.
Βασική, λοιπόν, επιδίωξη τω Ελλήνων Διαφωτιστών ήταν η πνευματική αφύπνιση του Γένους που θα πραγματοποιούταν με την άνθιση της παιδείας. Σαν μέσο για την επίτευξη του σκοπού αυτού επιλέγεται η καλλιέργεια της λόγιας δημοτικής γλώσσας - της "ρωμαίικης" γλώσσας, όπως την αποκαλούν πολλοί. Παράλληλα με τη γλώσσα και την παιδεία προπομποί του Ελληνικού Διαφωτισμού επεξεργάζονται και παιδαγωγικά συστήματα με ιδέες που δανείζονται από τον Ρουσσώ και τους άλλους Γάλλους Εγκυκλοπαιδιστές." (Σοβ.Εγκυκλοπαίδεια, τόμος 9)

Σημείωση:
Τα ως άνω γραφόμενα αποτελούν απόσπασμα από την Πτυχιακή μου εργασία στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Με θέμα: " Η επίδραση των ιδεών του Ρουσσώ στην Ελλάδα κατά την εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού 
Με υπεύθυνο καθηγητή : Α. Παπαϊωάννου 
κατά το Ακαδ. Έτος 1996-97




Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο Η Διάδοση των Ιδεών του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και οι Επιδιώξεις των Διαφωτιστών. από τον δημιουργόΑργυρώ Χ. διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις