Η Αναγέννηση


Αναγέννηση (14ος - 15ος αιώνας μ.Χ.)
                                                           Γράφει η Αργυρώ Χ.

Η Αναγέννηση είναι κίνηση ιδεών και αξιών που ως πρότυπο και ιδεολογικό υπόβαθρο έχει το φιλοσοφικό σύστημα της κλασσικής αρχαιότητας, το οποίο κατά την περίοδο του Μεσαίωνα βρίσκεται εν μέρει σε νάρκη.

Κατά την περίοδο της Αναγέννησης το ανθρώπινο πνεύμα απελευθερώνεται από τη μεροληπτικότητα του μεσαιωνικού τρόπου σκέψης και γίνεται περισσότερο ερευνητικό και δημιουργικό. Ο άνθρωπος εμπνέεται από το παρελθόν και στοχεύει στο μέλλον για τη θεμελίωση ενός νέου κόσμου.

Η Αναγέννηση είναι ένα πολιτιστικό κίνημα με έντονη επίδραση στη πνευματική ζωή  της Ευρώπης κατά το 14ο - 15ο αιώνα μ.Χ. Ξεκινά από την Ιταλία και με τη πάροδο του χρόνου εξαπλώνεται σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο. Επιδρά στο σύνολο της πνευματικής ζωής και ιδιαίτερα στη λογοτεχνία, φιλοσοφία, τέχνη, πολιτική, επιστήμη, θρησκεία. Ουμανισμός, ρεαλισμός και συναίσθημα αποτυπώνονται σε κάθε μορφή τέχνης.

Οι Ανθρωπιστές της Αναγέννησης ερευνούν τα αρχαία κείμενα με σκοπό την αφομοίωση των αξιών της κλασσικής ελληνικής αρχαιότητας σε όλους τους τομείς, από την τέχνη μέχρι τη μελέτη πρακτικών και φυσικών επιστημών. Επικρατεί η τάση κατά την οποία το άτομο κατανοεί τον εαυτό του, και κατ' επέκταση τον κόσμο, ορθολογικά.

Η Αναγέννηση είναι η εκβάθυνση ή και η απάντηση στο ρεύμα του μεσαιωνικού Σχολαστικισμού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χαμόγελο, Κώστας Καρυωτάκης

Νύχτα χωρίς, Μαρία Χρονιάρη

Η οδός Ασκληπιού κάπου στον χωροχρόνο